torsdag 14 maj 2009



Biskops Arnö har haft jordbruk med åkrar, ängar och betesmarker sedan tidig medeltid, om inte längre. Den första skriftliga handlingen om ön är ett köpebrev från 1280-talet då Arnö såldes av ingen mindre än Birger Jarls son Greger till Domkyrkan i Uppsala.

Kyrkan ville ha stödjepunkter längs viktiga vattenleder mot Uppsala. 1325 beslutade biskop Olof Björnsson att låta bygga Arnöborgen, en borg som låg på den plats där det i dag ligger en herrgårdsbyggnad från början av 1700-talet då det gamla stenhuset till stora delar revs. Dock finns delar kvar, Gotiska salen, Biskopsköket och biskopens källare.

Arnöborgen var ett rätt imponerande biskopspalats som fungerade både som bostad, sal och kapell, vilket var en anläggning som var mer vanlig nere på kontinenten, inte minst i Frankrike.

Den sista ärkebiskopen som bebodde Biskops Arnö var Jakob Ulfsson, för efter att Gustav Vasa tog makten och reformationationen så drogs Biskops Arnö in till Kronan.

----

Jag läser på! Mycket intressant är det - kanske återkommer, annars så är min genomgång tänkt att sedan kunna läsas på webbsidan.

I dag är det torsdag och det betyder att i morgon är det fredag, då arbetar jag på annat håll, dessutom har jag ledigt på måndag och återkommer först tisdag morgon.

Jag kan nås på min mobil från måndag lunch (ca) om det är något brådskande!

Det blir till att åka till Dalarna - en tidsresa bakåt i tiden om man ser till vårens framfart.

Bilden högst upp är tagen inifrån den fina lilla ladan ner mot vattnet på öns nordöstra sida.

Fridens!